Voordelen van leren met Extended Reality

" Oefenen door te doen geeft een retentie van kennis van

1. Het faciliteren van wereldwijde teleportatie VR doorbreekt geografische grenzen doorbreekt. Je kunt virtueel plaatsen bezoeken die je normaliter niet kunt bezoeken. Omdat ze duizenden kilometer ver van je afliggen (zoals de opera van Sidney of de Maan), of onder water (de bodem van een oceaan).

2. Het tijdmachine effect Je kunt VR integreren in het geschiedenisonderwijs. Lerenden kunnen in tijd reizen en geschiedenis uit de eerste hand kunnen ervaren. Dankzij VR kun je de muren van de tijd afbreken,.

3. Gecontextualiseerd leren Je kunt voorwerpen of gebouwen binnen de originele context bestuderen. Bijvoorbeeld een monument of een operatie.

4. Multi-zintuiglijke ervaringen hebben Je kunt bij VR ook kinesthetische ervaringen toepassen. Dus binnen een ruimte je bewegen en elementen manipuleren.

5. Uitzonderlijke vermogens hebben Binnen een VR-omgeving kun je dingen doen, waar je normaliter niet toe in staat bent. Zoals het optillen van een auto boven je hoofd of het bekijken van een motor van binnen. Je kunt bijvoorbeeld ook door slagaders bewegen, al is dat eigenlijk ook een voorbeeld van teleportatie. Daarnaast ben je ook in staat bepaalde handelingen rond taken te versnellen zodat je meer tijd hebt voor herhaling of extra leerervaringen.

6. Actieve Autonomie Je bent als lerende ‘eigenaar’ van de leerervaring. Je hebt veel autonomie over hoe je met de VR-omgeving om wilt gaan. Je kunt zelf bepalen waar je naar wilt kijken, en je kunt keuzes maken wat betreft de leerervaringen die je wilt hebben. Volgordes liggen vaak niet vast.

7. Bemiddelaar op het gebied van empathie (“Empathy Agent“) . VR kan worden gebruikt om empathie te bevorderen.

8. Virtuele repetiti Je kunt VR gebruiken om te oefenen en vaardigheden aan te scherpen, waarbij je gerust fouten kunt maken zonder bang te zijn voor de consequenties (zoals angst voor een mislukking of gezichtsverlies). Hierdoor kunnen lerenden in een veilige leeromgeving vertrouwen op bouwen.

9. Gefocust onderdompelen binnen een leeromgeving Als je een headset op hebt, waarin geluid vaak is ingebouwd of waarbij een losse koptelefoon wordt gebruikt, dan ben je veel minder afgeleid in vergelijking met leren via een laptop, tablet of in de fysieke omgeving. Dit is vooral gunstig voor lerenden die snel zijn afgeleid. Binnen een VR-omgeving ben je meer gefocust. Het meeslepende karakter van VR betekent dat lerenden letterlijk worden overspoeld met leren, en hierdoor wordt informatie ook beter onthouden.

10. Aanwezigheid op afstand Het grote voordeel van het gezamenlijk bestuderen van onmogelijk te bezoeken plekken en contexten, of het samen werken aan bepaalde vaardigheden.