Complicaties Hyperoxie

Er zijn twee verschillende types van alveolaire cellen: TYPE 1 en TYPE 2
Type 1 Alveolaire cel: Deze creeren de alveolaire wanden (alveolaire epitheel)
Type 2 Alveolaire cel: Produceren en scheiden surfactant uit en functioneren als stam cellen, met als functie het onderhouden van de alveolaire wanden (alveolaire epitheel) Voorbeeld: Type 2 cellen maken Type 1 cellen
Tijdens het proces van alveolaire collaps t.g.v. de uitwas van stikstof en de influx van zuurstof, ontstaat er schade aan de alveolaire wanden (Type 1 cellen). Deze schade stimuleert Type 2 cellen zich te verspreiden en tegelijkertijd zich de differentieren om de beschadigde Type 1 cellen te vervangen. Aanvullend vergroot een deel van de Type 2 cellen zich tot een abormaal formaat. Ten tweede ontstaat er een lokale surfactant opbouw binnen de alveoli.
Dit neveneffect veroorzaakt een verdikking van het alveolaire/capillaire membraan, waardoor er een grotere afstand ontstaat tussen alveoli en de bloedbaan.
Dit creert een ventilatie/perfusie mismatch, welke progressief verergert tijdens de toename van zuurstof toediening aan de patient, mogelijk leidend tot ARDS/pulmonaire hypertensie.
Scroll Up